Valkuilen bij opruimen

Heb je zelf een poging ondernomen om je huis georganiseerd te krijgen en werd het niet wat je ervan verwachtte? Misschien trapte je in één van deze valkuilen bij opruimen:

Je hebt het te ver laten komen, maandenlang weinig gedaan en je probeert dan in 1 dag of week alles op orde te krijgen. Wees niet te streng en deel de klus op in kleine stappen.

Je laat je verleiden tot klusjes tussendoor. Even door fotoalbums bladeren, even de ramen zemen als je met vensterbank bezig bent, even iets herstellen dat je tegenkomt etc. Noteer deze zaken op een ‘to do’ lijst en ga door met opruimen.

Je vliegt door het hele huis. Je komt iets tegen van andere kamer bijvoorbeeld en wilt dat gelijk wegbrengen. Maar…op die andere kamer zie je weer iets anders en je gaat daar opruimen. Focus op één ruimte tegelijk en leg de spullen die naar andere ruimte moeten even apart om ze aan het einde op te bergen.

Je komt spullen tegen waar je nog iets mee moet. Naaigoed, spullen die gerepareerd moeten worden, verfpotten die je nog gaat gebruiken voor een schilderklus binnenkort (deze is mijn persoonlijke valkuil. Ik stel schilderen steeds uit en de pot staat dus eeuwigheid in mijn keuken). Maak een bak/hoek/lade oid waar alle spullen bij elkaar komen waar je nog iets mee moet en ruim het gereedschap (of de potten verf 😉 zolang weer op waar ze horen. Noteer de klussen eventueel op een ‘to do’ lijst.

Teveel spullen bewaren. Houd in je hoofd waarom je wilde opruimen; meer rust, meer ruimte, minder werk, weer gasten kunnen ontvangen of wat dan ook. Dit helpt je om makkelijker afscheid te kunnen nemen.

Als laatste degene waar klanten van mij vaak iets over horen. Ik hoef maar ‘restjes’ te zeggen en ze weten precies wat ik bedoel. Als je lekker hebt opgeruimd, blijven er altijd stapeltjes over ‘moet naar glasbak’, ‘kringloop’, ‘weet even niet wat ik ermee moet’ en ‘spullen die terug moeten naar vriend of familie’. Maar je bent moe en neemt je voor om het later te doen. Zet de knop nog héél even om en breng alles gelijk je huis uit. Anders staat het er over weken nog en is dit het begin van weer chaos.

Goed gelezen? Dan trap jij vanaf nu niet meer in de valkuilen bij opruimen!