Schuur opruimen in een dag

Loopt jouw schuur in de loop van het jaar ook vol?

Bij veel mensen komt er in de schuur van alles en nog wat terecht. De schuur wordt gebruikt voor tijdelijke opslag, spullen die eigenlijk naar de kringloop moeten, de tuinset die in de winter binnen moet staan, spullen die nog opgeknapt gaan worden en nog veel meer.

Als de zon begint te schijnen, neem ik daarom elk jaar een dag waarop ik de schuur ga ‘uitmesten’ en opruimen. Zon op mijn hoofd, muziekje erbij en aan de slag. Dat gaat makkelijk met deze 4 stappen.

Stap 1 het leeghalen

Kies een mooie zonnige dag zonder voorspelde regen. In de regen kan natuurlijk, maar vind ik persoonlijk stukken minder šŸ˜‰

Leg een aantal vuilniszakken of (bananen)dozen klaar voor het afval en een bezem en een sopje voor als de schuur leeg is.

Zorg dat er ruimte is in de tuin of voor de schuur zodat je gelijk kunt sorteren zodra je het buiten legt.

Haal nu alle spullen uit de schuur die je er in dit jaar (of vorige jaren?!) hebt ingepropt.

 

Stap 2 het sorteren

Als je de spullen naar buiten haalt, kun je ze gelijk in categorieƫn opdelen en apart leggen wat weg kan.

In de ene hoek van de tuin plaats je bijvoorbeeld alles wat met tuinonderhoud te maken heeft: de snoeischaar, de grasmaaier etc. In hoek 2 bijvoorbeeld al het buitenspeelgoed van de kinderen. In hoek 3 de spullen die je gebruikt als je naar het water gaat zoals de luchtbedden, de opblaasballen en de roeiboot.

Daarnaast kies je ergens een plek waar je spullen neerlegt die weg kunnen. Eventueel maak je onderscheid tussen wegdoen (kringloop of verkopen) en weggooien.

 

 

Stap 3 het toewijzen van een plek en het bundelen van spullen

Nadat je even een bezem en eventueel een natte doek door de schuur hebt gehaald, bekijk je de opbergmogelijkheden die er zijn.

Kijk hierbij naar: hoe vaak je iets gebruikt en waar. Heb je de kerstboom bijvoorbeeld in de schuur, dan kan die ergens achterin staan omdat je deze maar 1x per jaar gebruikt. Daarnaast naar de hoeveelheid- grote hoeveelheid van spullen komt in grootste vak van de kast. Kleine gereedschappen kun je op een bord hangen of opbergen in bakken/manden oid.

Heb je van een categorie maar weinig, dan kun je ze uiteraard samenvoegen. Bijvoorbeeld zwemspullen en buitenspeelgoed.

 

Stap 4 het afronden

Ruim nu de spullen op die weg kunnen.

Breng de spullen voor de stort gelijk weg. Dus niet ‘nog even in de schuur’.

Berg spullen voor andere ruimtes gelijk op. Eventuele spullen voor een ander leg je bij de deur, in de auto oid zodat ze zo snel mogelijk terug kunnen naar de eigenaar.

Nu alles in categorieƫn is opgeborgen en een vaste plek heeft, is het heel makkelijk om het zo te houden. Alles gelijk terugleggen op de vaste plek is meestal secondenwerk. Wen er dus aan om dit te doen.

Kleine moeite, groot plezier.