Foto’s snel digitaal ordenen

Herken je dit? Je computer loopt vol met foto’s.

En hoe meer er op komen te staan, hoe minder zin je krijgt om ze te ordenen. Ik had ze jarenlang maar weggezet zonder te ordenen. Zonde, want zo verdwijnt het plezier van foto’s kijken en kun je moeilijk die ene vinden waar je naar op zoek bent.

Dank zij onderstaand stappenplan kun je je foto’s opslaan en makkelijk terugvinden.

De eerste stap is om je aan te wennen om na het maken de foto’s gelijk over te zetten naar je computer. Periodiek kan ook. Zo blijft het behapbaar en zit je straks niet met een paar honderd exemplaren die je in een keer op je computer dropt.

Plaats je foto’s in een hoofdmap ‘Foto’s’, ‘Afbeeldingen’ of welke naam dan ook.

De volgende stap is het maken van submappen met als naam het jaartal waarin de foto’s genomen zijn.

Vervolgens sleep je ze per jaar naar de juiste map.

Dan ga je per jaarmap de foto’s ordenen. Hiervoor kun je eerst de naam aanpassen. IMG_99 zegt niets over periode of gebeurtenis dus als je makkelijk wilt kunnen zoeken, ken je een andere naam toe.

Apple

Op een Apple computer kun je dit doen door gebruik te maken van een tool met de naam NameChanger. Dat werkt eenvoudig en de tool is gratis te downloaden op: Namechanger. Via de button ‘Add’ voeg je de bestanden toe die je wilt hernoemen. Die verschijnen dan in de linkerkolom. Nu geef je in het linkervak het gedeelte van de naam in dat je wilt wijzigen. In het rechtervak wat er voor in de plaats moet komen.

Windows

Hiervoor is het iets eenvoudiger. Je sorteert de foto’s die je dezelfde naam wilt geven op de juiste volgorde. Daarna selecteer je ze met Ctrl_A en druk je op F2. Kies dan een geschikte naam bijvoorbeeld ‘2016’ of ‘2016-juni’ of ‘2016-Portugal’. De naam is afhankelijk van je wens om te ordenen op alleen jaar, jaar en maand of bijvoorbeeld gebeurtenis. Druk op Enter en alle geselecteerde foto’s hebben nu de gekozen naam met een volgnummer.

Als je jaren hebt opgespaard, blijft het nog steeds een klus. Maar op deze manier kom je er zeker doorheen!