Kassa! Besparen

Lees hier wat je gelijk kunt doen om geld over te houden.

Eten

–  Eet vaker seizoensgroenten en -fruit. Ze smaken beter en zijn goedkoper. Als je iets extra’s koopt, kun je gelijk wat invriezen.

– Vervang vlees wat vaker door peulvruchten. Merk je goed in je portemonnee.

Energie

– Veel mensen blijven jarenlang hangen bij dezelfde energieleverancier. Overstappen kan honderden euro’s per jaar opleveren omdat veel leveranciers een jaaraanbieding hebben en het is veel makkelijker dan je denkt. Je vindt verschillende vergelijkers op internet. Het enige dat je daarna moet doen is aanmelden en je standen doorgeven. De nieuwe leverancier regelt de overstap en jij start gelijk met besparen.

Uitjes

– Google van tevoren altijd op korting bv ‘korting Hellendoorn’. Je vindt regelmatig een kortingactie op internet.

– Kijk en bied op vakantieveilingen.nl. Als je geluk hebt, kun je voor een habbekrats op pad.

Cadeau’s

– Maak wat vaker zelf je cadeau. Er staat op internet en Pinterest allemaal leuke ideeën en rond sinterklaas en kerst zit er bij veel bladen een bijlage met zelfmaakkado’s. Veel persoonlijker en leuk om te doen.

– Zelf cadeaupapier maken: neem witte vellen en ga met je kinderen met stiften aan de gang. Origineel papier en het kost bijna niets.

Gratis/ voor weinig afhalen

– Er komen steeds meer sites waar je gratis spullen kunt krijgen.
Kijk bijvoorbeeld eens op ‘Gratisoptehalen’, ‘Gratisaftehalen’, ‘Allesgratisafhalen’, ‘Gratisafhalenonline’.

– Ook op Facebook zijn diverse ‘hoeken’ waar mensen hun spullen gratis aanbieden.
Bijvoorbeeld weggeefhoek, rommelhoek, gratisaftehalenhoek. In elke regio is er wel een hoek te vinden waar je gratis of voor weinig iets op kunt halen. Tik bovengenoemde woorden in en zoek een hoek in jouw omgeving.

– Organiseer een gezellige avond met vriendinnen en breng allemaal kleding (of iets anders) mee waar je van af wilt. En dan ruilen maar!

Verkopen

– Bol.com biedt de mogelijkheid je boeken te verkopen, net als Marktplaats en Speurders en Tweedehands.net

– Organiseer een garagesale, een tuinverkoop of een straatverkoopmiddag. Iedereen kan dan zijn spullen te koop aanbieden.

Leen en deel

* Voor spullen die je maar een enkele keer per jaar gebruikt, hoef je niet alles zelf te hebben. Dat kan veel slimmer! Kijk bijvoorbeeld eens op onderstaande sites of Google op spullen delen.
Snapcar
Huizenruil
Spullendelen

Je eigen administratie

– Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven.
Vaak komen er bespaarkosten naar boven waarvan je niet wist dat ze er zijn.

– Hou een tijdje een kasboekje bij met wat je uitgeeft per week. Je kunt dan eens goed zien hoeveel je uitgeeft aan uit eten, kleding, uitjes of wat dan ook. En dan beslissen of je dat zo wilt laten.